FINDIK’TAN FAZLASI PROJESİ
Dünyanın en lezzetli ve kaliteli fındıklarının üretildiği ülkemiz, aynı zamanda en önemli fındık üreticisi ve hep öyle kalmasını istiyoruz. Lider gıda şirketi olarak, yerli ve milli tedariki daima odağımızda tutuyor, tarımda sürdürülebilirliğin önemini bilerek çalışmalarımızı genişletiyoruz.
Tarımsal ürün çeşitliliği konusunda dünyada önemli bir yere sahip olan ülkemizde, sürdürülebilir tarımı destekleyerek biyoçeşitliliğin korunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, sunduğumuz lezzetlerimizde de bolca kullandığımız fındığı ve fındık tarımıyla birlikte ülkemizdeki biyoçeşitliliği destekleme çalışmalarımız kapsamında 2015 yılında WWF-Türkiye’yle "Sürdürülebilir Fındık Tarımı" raporunu oluşturduk. Hazırlanan raporla Giresun’da fındık tarımına yönelik mevcut durum tespiti yapıldı; tarım envanter ve yayılım alanı belirlendi. Sonrasında, fındık üretiminin doğayla uyumlu şekilde yapılması için gerekli çözüm önerileri geliştirildi. Giresun’da seçilen pilot alanda iyi uygulamalar ve kapasite geliştirme çalışmaları yapıldı.
Yerli tedariki ve yerel kalkınmayı odağında tutan ve tarımda sürdürülebilirliğin önemini vurgulayan “Fındıktan Fazlası” projesi kapsamında yolculuğumuz devam ediyor. Projemiz kapsamında, Giresun fabrikamızda 2023 yılında çiftçilerimiz için eğitim programı düzenledik.
Kadın çiftçilerimizi kapsayan programda fındık üreticisi çiftçilerimizi sürdürülebilir tarım teknikleri, fındık zararlıları, yabancı otlarla doğru mücadele ve hastalıklar hakkında bilgilendirdik. Hemen sonrasında fabrikamızdaki fındık bahçemizde iyi tarım uygulamalarını inceledik.
Programa katılan kadın çiftçilere ait tarlaların toprak analizlerini yaptırırken, talepte bulunan çiftçilere toplam 850 yeni fındık fidanı temin ettik. Kurulan haberleşme ağıyla fındık uygulamalarına ait önemli tarihler konusunda çiftçiler bilgilendirdik. Çiftçilerin güçlenmesine ve yerel sosyoekonomik kalkınmaya destek vermeye devam edeceğiz.