ALİAĞA BİSKÜVİLİK BUĞDAY PROJESİ
Sürdürülebilir ham madde tedariki ve bisküvilik un üretimine uygun buğday türü geliştirmek amacıyla 2007 yılında Konya’daki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’yle birlikte bisküvi üretimi için ideal buğday çeşidi geliştirme çalışmalarına başladık.
İlk denemeler, Enstitü'nün tarlalarında 2007-2011 arasında gerçekleştirilirken, 2011-2014 yılları arasında geliştirilen buğdaylar ise farklı bölgelerde test edildi. Çalışmalar sonucunda Aliağa adı verilen buğday seçildi ve buğdayın tescili için 2014 yılında başvuru yapıldı. İki yıl boyunca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’nün farklı bölge ve şartlardaki testlerinden de başarıyla geçen Aliağa Buğdayı, tescile uygun bulundu. 2017 -2019 yılları arasında buğdayın yaygınlaşması için tohum üretme çalışmaları Enstitü tarafından kendi ekim alanlarında yapıldı.
İlk ekimi, 2019 yılı Kasım ayında Konya ve Ankara’da 700 dönüm arazide gerçekleştirilen Aliağa Buğdayı’nın ilk hasadı da 2020 Temmuz ayında yapıldı. Bu hasatta yaklaşık 300 ton olan tohum üretimi hedefimizi yakaladık. Bu tohumlar, 2020 yılı ekim döneminde tekrar toprakla buluştu. Tohum üretme çalışmaları devam etti.
“Aliağa Bisküvilik Buğday” projesinde 2022 yılında önemli bir aşamaya geçildi. 2022 Ekim itibarıyla Aliağa buğdayı Ülker ürünlerinde kullanılmaya başladı. .
İklim değişikliğine, hastalık ve kuraklığa dayanıklı, yüksek kaliteli, verimli, yerli, milli Aliağa Bisküvilik Buğday’ı mevcut buğday türlerine göre sulak arazide dekar başına %17-20, kurak arazide %35-40 arası, ortalamanın üzerinde verim sağlıyor. Çiftçilerin bu sayede minimum %20 gelir artışı yaşamaları bekleniyor. Aliağa Bisküvilik Buğdayı’nın kurak arazilerde mevcut buğday türlerine kıyasla daha verimli olmasının bir diğer avantajı da daha az suya ihtiyacı olması.